ver_sectiune: materii-prime
DNA: Arest preventiv pentru omul de afaceri Sorin Strutinsky
inchide

Alte alea meniu

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

1
DNA: Arest preventiv pentru omul de afaceri Sorin Strutinsky

Elena Deacu Piaţa de capital27

Citire uşoară

   Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată sub arest preventiv a omului de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi al fostului şef CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. 

   Procurorii îl acuză pe preşedintele CVM Tomis Constanţa, de trafic de influență, instigare la săvârșirea de infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. 

   În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în cursul anului 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., SC Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. și S.C. CDS Project S.R.L. 

   Totodată, potrivit procurorilor, în perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky, urmărind obținerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracțiunii de trafic de influență i-a determinat pe reprezentanții societății denunțătorului și pe cei ai S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., S.C. Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. și S.C. CDS Project S.R.L. să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile. 

   De asemenea, notează DNA, în perioada 2009 - 2013, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții acelorași societăți să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societății beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăți: 465.184,63 lei, 430.500 lei în patrimoniul S.C. New Home Construct S.A., 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul S.C. Mehmetoglu S.R.L., 40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., 15.476,44 lei, în patrimoniul S.C. CDS Project S.R.L., 5.376 lei, în patrimoniul S.C. Nefermin S.R.L.  

   În acest mod, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.  

   Mai mult, arată DNA, în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la același denunțător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeași societate reprezentată de denunțător, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Sorin Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei. 

   DNA arată, de asemenea, că în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeași societate (ca parte a unui consorțiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (lucrări de întreținere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră și pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului. Consorțiul de firme din care făcea parte societatea denunțătorului a încasat prețul lucrărilor executate (12.744.039 lei și TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menționat. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunțător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății denunțătorului în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de către cel prim menționat, respectiv S.C. Sisteme Internaţionale De Afaceri S.A., S.C. Panel Building System S.R.L., S.C. CDS Project S.R.L., S.C. Classic S.R.L. și S.C. New Open Sector S.A. De asemenea, Sorin Strutinsky a primit, în numerar, și suma 25.000 euro, urmând ca diferența de încasat - în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015. 

   În perioada 2013 - 2014, Sorin Strutinsky, urmărind obținerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracțiunii de trafic de influență, i-a determinat pe reprezentanții societăților menționate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale societăților comerciale. 

   În perioada 2013 - 2014, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții societăților comerciale să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunțătorului, după cum urmează: 36.800 lei în patrimoniul S.C. Sisteme Internaţionale De Afaceri S.A., 103.000 lei în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., 35.600,40 lei în patrimoniul S.C. CDS Project S.R.L., 29.981,28 lei în patrimoniul S.C. Classic S.R.L.M., 124.000 lei în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., 159.588 lei, în patrimoniul S.C. New Open Sector S.A., 116.917,12 lei către S.C. CDS Project S.R.L.. 

   În acest fel, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.  

   În cursul anului 2013, același inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunțător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunțătorului (parte a unui consorțiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (modernizare ecluze - echipamente și instalații). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului, față de consorțiul respectiv. În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins și suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei). 

   Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile și imobile (în valoare totală de 1.305.912 lei și 6.844 euro), proprietatea inculpatului Sorin Strutinsky, până la concurența sumei de 1.892.844,97 lei. 

Elena Deacu

Comentarii: 27
Adaugă comentariu
anonim acum 2 saptamanicompaniile sunt prea mari draga Make,

In orice familie exista o babuta care face ce vrea ea, indiferenta la sfaturile apropiatilor. Make a incercat sa raspunda la o simpla intrebare: ce-i mana in lupta pe combatanti? Simpla incercare de a afla raspunsul a declansat o avalansa de luari de pozitie pro si contra ireconciliabile si absolut irationale.

1
de acord 47 8
Răspunde
anonim acum 2 saptamani

Dixit Adomnitei: Este o demisie de onoare, imi respect cuvantul. Asta inseamna sa fi aDOMNITEI. Ce ne facem insa cu mai marele? isi va respecta cuvantul?.va fi curat, in lumina?.

2
de acord 0 0
Răspunde
anonim acum 2 saptamani

Dixit Adomnitei: Este o demisie de onoare, imi respect cuvantul. Asta inseamna sa fi aDOMNITEI. Ce ne facem insa cu mai marele? isi va respecta cuvantul?.va fi curat, in lumina?.

2.1
de acord 0 0
Răspunde
MAKE (autor) acum 2 saptamani

Cine numeste seful BCE? In momentul numirii sale in functie, nu se stia CV-ul lui Draghi?! Astia din UE sunt la fel de ametiti, prosti si corupti ca si ai nostri.

2.2
de acord 3 0
Răspunde
bruno acum 2 saptamani

dupa declaratia lui Draghi bursele si euro au reactionat brusc pozitiv, prea pozitiv pentru cei de pe piata Forex.

2.3
de acord 0 0
Răspunde
MAKE (autor) acum 2 saptamani

Cine numeste seful BCE? In momentul numirii sale in functie, nu se stia CV-ul lui Draghi?! Astia din UE sunt la fel de ametiti, prosti si corupti ca si ai nostri.

3
de acord 3 0
Răspunde
anonim acum 2 saptamani

Aha, interesant... Deci uite cu cine se lupta de fapt d-na Merkel... adica pe cine incearca sa tina in frau...

4
de acord 47 8
Răspunde
Adaugă comentariu:
Completeaza detaliile sau click pe unul dintre iconuri pentru a te loga:
[Schimba imaginea]
(Nu va fi publicat si nu este obligatoriu)
[Vezi aici care sunt avantajele membrilor.]
Trimite-mi notificare via e-mail cand apar comentarii noi
Abonează-mă la RSS pentru comentariile la acest articol
Prin trimiterea comentariului ne confirmaţi ca aţi citit regulamentul şi ca vă asumaţi prevederile sale !

Arhiva

Grafic curs eur BNR