ver_sectiune: materii-prime
Provizioanele ridicate au readus BCR pe pierdere
inchide

Alte alea meniu

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

1
Provizioanele ridicate au readus BCR pe pierdere

A.T. Piaţa de capital27

Citire uşoară

   BCR a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro) în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea bilanţului de neperformante, a anunţat, vineri, banca. În 2013, BCR a atins un profit de 600 milioane lei, după ce a încheiat anul 2012 cu o pierdere de 1,2 miliarde lei. 

   Conducerea băncii precizează, într-un comunicat: "BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante şi a vândut, anul trecut, pachete de credite cu probleme în valoare de 2 miliarde lei, reducând volumul total al creditelor neperformante cu 24% faţă de anul anterior. Astfel, costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoare justă în contul de profit şi pierdere s-au majorat cu 110,7% atingând valoarea de 4.440 milioane lei (999 milioane euro) în 2014, faţă de valoarea de 2.107,6 milioane lei (476,9 milioane euro) în 2013, în contextul vânzărilor de active, efectuării de operaţiuni de derecunoaştere şi a implementării unor noi parametri de risc. Aceste elemente au condus la anularea în totalitate a profitului operaţional obţinut". 

   BCR susţine că indicatorul de credite neperformante - 25,7% la data de 31 decembrie 2014 - s-a diminuat semnificativ faţă de nivelul de 29,2% la 31 decembrie 2013, în pofida diminuării portofoliului total de credite, determinat de recuperări, vânzări de portofolii de credite neperformante şi operaţiuni de derecunoaştere. Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, nivel considerat de conducerea băncii ca fiind semnificativ mai mare decât cel de 65,8% din decembrie 2013.  

   Adriana Jankovicova, Vicepreşedinte Financiar al BCR, a declarat: "BCR şi-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumăm complet impactul asupra profitabilităţii pe termen scurt, considerând că reducerea creditelor neperformante este vitală pentru restabilirea creşterii creditării şi a performanţei financiare. BCR beneficiază de o capitalizare robustă, care permite băncii să absoarbă cu uşurinţă restructurarea bilanţului şi să susţină mai departe o creştere sustenabilă pe toate liniile de afaceri".  

   Şi Grupul Erste, acţionarul majoritar al BCR, a raportat pentru anul trecut o pierdere netă de 1,44 miliarde de euro, pe fondul dificultăţilor întâmpinate pe pieţele din România şi Ungaria, potrivit raportului publicat vineri. 

   Andreas Treichl, directorul general al Erste Group, a declarat: "Rezultatul net raportat pentru anul trecut a fost influenţat de doi factori: costurile de risc din România şi împrumuturile în valută din Ungaria. Am soluţionat aceste aspecte în ambele ţări. Operaţiunile celorlalte subsidiare au evoluat foarte bine ţinând cont de contextul dificil. Pentru prima dată după anul 2011, am înregistrat o creştere semnificativă a creditării, de un miliard de euro, şi, în acelaşi timp, calitatea portofoliului de credite s-a îmbunătăţit. Având în vedere poziţia solidă a capitalului şi a lichidităţii, anticipăm continuarea acestei tendinţe în 2015". 

   În opinia domniei sale, revenirea pe profit în ultimul trimestru din 2014 demonstrează că măsurile luate la jumătatea anului 2014 au fost dure, dar corecte, potrivit Reuters. 

   Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că rezultatele financiare slabe ale Erste şi BCR sunt o consecinţă a accelerării costurilor cu provizioanele. Potrivit domniei sale, un aport de peste 40% la pierderile Erste Bank l-a avut rezultatul negativ înregistrat de BCR.  

   Brokerul apreciază: "Dezechilibrul de calitate al portofoliului de credite a continuat să aibă efecte negative pentru Erste şi, cel mai probabil, va rămâne un factor decisiv şi în 2015. Pe măsură ce rata creditelor neperformante va scădea, respectiv creşterea gradului de acoperire a acestora prin provizioane, se vor crea premisele necesare unor perspective optimiste". 

   Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al "Tradeville", a subliniat că veniturile operaţionale ale Erste au înregistrat un declin pe fondul ratelor dobânzilor în scădere, cheltuielile operaţionale au fost ţinute sub control, iar costul net al riscului de credit s-a majorat în special pe fondul constituirii de provizioane suplimentare în România pentru creditele restante ce trebuie scoase în afara bilanţului. 

   Domnia sa a comentat: "Creditele acordate au crescut marginal, iar rata fondurilor proprii de nivel 1 (Basel 3) a avut un foarte uşor avans. În România, rezultatele financiare s-au deteriorat simţitor, înregistrându-se un declin sever al tuturor categoriilor de venituri şi o dublare a costului net al riscului de credit, astfel încât anul a fost încheiat cu o pierdere de peste 600 miioane euro". 

   Reprezentantul "Tradeville" ne-a menţionat că pentru 2015 este estimat un avans al creşterii economice care să genereze şi un avans al creditării, concomitent cu o reducere a costului net al riscului de credit. "Veniturile operaţionale ale Erste se vor diminua, influenţate de cele din Ungaria şi România, într-un mediu economic al dobânzilor scăzute. Se estimează revenirea grupului pe profit, cu un profit net cuprins între 650 - 850 milioane euro. Factori locali, precum legislaţia privind creditarea în CHF din Croaţia, sau regionali, precum criza din Ucraina sau situaţia post-alegeri din Grecia, modifică aceste estimări", ne-a mai declarat Ovidiu Dumitrescu. 

*BCR a triplat volumul creditelor imobiliare acordate 

   În urma deciziei strategice de trecere la creditarea în lei, BCR a triplat în 2014 volumul creditelor imobiliare nou acordate şi a crescut semnificativ volumele noi de credite de nevoi personale, a declarat Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail & Private Banking al BCR. "Deţinem o cincime din cota de piaţă a creditelor nou acordate şi vom consolida această poziţie, dat fiind faptul că BCR a finalizat cu succes un proiect de îmbunătăţire a reţelei de sucursale, cu obiectivul de creştere a calităţii serviciilor oferite clienţilor", susţine domnia sa. 

   La rândul său, Sergiu Manea, Vicepreşedinte Clienţi Corporativi & Pieţe de Capital al BCR, a spus că, în 2014, o evoluţie pozitivă a creditelor noi şi a liniilor de finanţare aprobate au contribuit la stabilizarea portofoliului corporate performant. "Pe baza unor estimări solide ale tranzacţiilor viitoare, privim cu încredere către o creştere sănătoasă a afacerilor, ancorată în parteneriate clare, transparente şi predictibile cu clienţii noştri", a subliniat domnia sa, potrivit comunicatului citat.  

   În anul 2014, BCR a adăugat credite noi în bilanţ în valoare de 7,4 miliarde lei, pe baza unei creşteri robuste în aria retail şi a stabilizării portofoliului de credite corporate. Adiţional, în anul 2014, banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat, conform sursei citate.  

   În linia de afaceri retail, "o performanţă excepţională a reţelei de sucursale în acordarea de credite noi (4,7 miliarde în echivalent lei) s-a tradus într-o triplare faţă de valorile anului precedent în ceea ce priveşte creditele imobiliare şi o creştere cu 61% a creditelor de consum"', se mai precizează în comunicat.  

   Soldul creditelor performante retail s-a situat la o valoare de 16,6 miliarde lei, datorat volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate. La 9,5 miliarde lei, portofoliul total de credite imobiliare performante a înregistrat o creştere satisfăcătoare faţă de valoarea de 8,6 miliarde lei atinsă la finalul anului 2013. Portofoliul creditelor performante în monedă locală (lei) a crescut încurajator, atingând valoarea de 6,7 miliarde lei faţă de un volum de 5,5 miliarde lei la finalul anului 2013, mai spune raportul BCR.  

   În linia de afaceri corporate, portofoliul de credite performante s-a ridicat la valoarea de 11,8 miliarde lei, incluzând credite noi în valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate în anul 2014 clienţilor care activau în sectoarele energie, agricultură, construcţii, farmacie şi sănătate, industrie, IT&C. 

   Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 17,5% atingând suma de 2.289,4 milioane lei (515,1 milioane euro), de la 2.775,6 milioane lei (628 milioane euro) în 2013, datorate reducerii volumului de credite neperformante, scăderii dobânzilor în mediul bancar, dar şi eforturilor de a oferi preţuri competitive. 

   Venitul net din comisioane a scăzut cu 4,9%, situându-se la un nivel de 711,3 milioane lei (160 milioane euro), faţă de 748,2 milioane lei (169,3 milioane euro) în 2013, ca urmare a scăderii comisioanelor de administrare a creditelor şi comisioanelor de cont curent. 

   Rata de solvabilitate conform standardelor locale (BCR Banca, IFRS cu filtre prudenţiale) la decembrie 2014 s-a menţinut la 18,9%, mult peste cerinţele de reglementare impuse de Banca Naţională a României (minim 10%), notează comunicatul BCR.  

   În cazul grupului Erste, venitul net din dobânzi s-a redus, anul trecut, la 4,49 de miliarde de euro de la 4,68 de miliarde de euro în 2013, în special pe fondul ratei scăzute a dobânzilor din mediul bancar şi al efectelor de curs valutar. 

   Venitul net al Erste din taxe şi comisioane a crescut, anul trecut, la 1,87 de miliarde de euro de la 1,8 miliarde de euro, datorită îmbunătăţirii rezultatelor diviziei de gestionare a activelor, conform unui comunicat remis redacţiei. 

   Pierderea netă din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere s-a majorat cu 21,7%, la 2,16 miliarde de euro, respectiv 169 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi. La această pierdere a contribuit şi creşterea costurilor de risc în România rezultată din reducerea portofoliului de credite neperformante. 

   Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 68,9% anul trecut faţă de 63,1% în 2013. 

   Portofoliul net de credite către clienţi a crescut uşor la 120,8 milliarde euro de la 119,9 miliarde de euro la sfârşitul anului 2013, iar raportul credite/depozite s-a situat anul trecut la 98,6% (la sfârşitul anului 2013: 98%), precizează raportul Erste. 

   Banca estimează că profitul operaţional va scădea cu aproximativ 5% în acest an, pe fondul unor rezultate mai slabe, dar sustenabile în Ungaria şi România, şi al ratei scăzute a dobânzilor din mediul bancar.

   De asemenea, grupul anticipează o creştere a portofoliului de credite şi un declin important al costurilor de risc.  

A.T.

Comentarii: 27
Adaugă comentariu
anonim acum 2 saptamanicompaniile sunt prea mari draga Make,

In orice familie exista o babuta care face ce vrea ea, indiferenta la sfaturile apropiatilor. Make a incercat sa raspunda la o simpla intrebare: ce-i mana in lupta pe combatanti? Simpla incercare de a afla raspunsul a declansat o avalansa de luari de pozitie pro si contra ireconciliabile si absolut irationale.

1
de acord 47 8
Răspunde
anonim acum 2 saptamani

Dixit Adomnitei: Este o demisie de onoare, imi respect cuvantul. Asta inseamna sa fi aDOMNITEI. Ce ne facem insa cu mai marele? isi va respecta cuvantul?.va fi curat, in lumina?.

2
de acord 0 0
Răspunde
anonim acum 2 saptamani

Dixit Adomnitei: Este o demisie de onoare, imi respect cuvantul. Asta inseamna sa fi aDOMNITEI. Ce ne facem insa cu mai marele? isi va respecta cuvantul?.va fi curat, in lumina?.

2.1
de acord 0 0
Răspunde
MAKE (autor) acum 2 saptamani

Cine numeste seful BCE? In momentul numirii sale in functie, nu se stia CV-ul lui Draghi?! Astia din UE sunt la fel de ametiti, prosti si corupti ca si ai nostri.

2.2
de acord 3 0
Răspunde
bruno acum 2 saptamani

dupa declaratia lui Draghi bursele si euro au reactionat brusc pozitiv, prea pozitiv pentru cei de pe piata Forex.

2.3
de acord 0 0
Răspunde
MAKE (autor) acum 2 saptamani

Cine numeste seful BCE? In momentul numirii sale in functie, nu se stia CV-ul lui Draghi?! Astia din UE sunt la fel de ametiti, prosti si corupti ca si ai nostri.

3
de acord 3 0
Răspunde
anonim acum 2 saptamani

Aha, interesant... Deci uite cu cine se lupta de fapt d-na Merkel... adica pe cine incearca sa tina in frau...

4
de acord 47 8
Răspunde
Adaugă comentariu:
Completeaza detaliile sau click pe unul dintre iconuri pentru a te loga:
[Schimba imaginea]
(Nu va fi publicat si nu este obligatoriu)
[Vezi aici care sunt avantajele membrilor.]
Trimite-mi notificare via e-mail cand apar comentarii noi
Abonează-mă la RSS pentru comentariile la acest articol
Prin trimiterea comentariului ne confirmaţi ca aţi citit regulamentul şi ca vă asumaţi prevederile sale !

Arhiva

Grafic curs eur BNR